Fogyás- tényleg csak akarni kell?

2021.02.02

 Rengeteg helyről hallani, hogy minden a fejben dől el- ezt különösen szeretik a fogyókúrázóknak mondogatni. Hogy csak akarni kell, és menni fog az a fogyás. Ha pedig nem megy: egyértelmű, hogy nem is akarja igazán. Hmm...valóban ilyen egyszerű lenne? Vagy ennél azért jóval bonyolultabb a kérdés?

Persze, hogy az. Természetesen vannak olyanok is, akiknél valóban a saját akaraterejükön múlik a dolog, vagyis inkább annak a hiányán, de a legtöbben ennél komplikáltabb helyzetből indulnak.Ahhoz, hogy megértsük, mennyire összetett is ez a téma, nézzük meg (nagy vonalakban), mi is állhat az elhízás hátterében.

1. A túlevés

A mai világban mindenhez könnyen és gyorsan hozzá tudunk férni, így az ételekhez is. Mindig kéznél van valami kis nasi, szinte már azt sem várjuk meg, hogy korduljon egyet a gyomrunk, csak eszünk folyamatosan. Ez még akkor is túlzott kalóriabevitelhez vezethet, ha egyébként egészséges étrendet követünk. Hát még, ha többnyire a kevésbé jó választásokhoz nyúlunk (csokik, kekszek, csipszek, ...)

2. A mozgás hiánya

És itt nem csak a sportra kell gondolni. Egyre kevesebbet mozgunk, hiszen már a porszívózást is megoldja helyettünk egy robot, nemhogy például a közlekedést. Rengetegen végeznek ülőmunkát, amelyet nem is próbálnak meg kompenzálni egy kis mozgással. Holott egyre több kutatás támasztja alá, hogy akár csak az óránkénti 10 perc mozgás ( állás, séta, kis átmozgató torna) is mérhetően növeli az energiafelhasználásunkat- vagyis hozzátesz a fogyáshoz. Ehhez pedig tényleg nem kell más, minthogy amikor csak tudsz, állj fel a székedből és mozgasd át magad. 

3. Nem megfelelő táplálkozás

Sokan vannak, akik próbálnának ugyan valamilyen diétát tartani, ám mégsem fogynak igazán. Ennek két oka szokott lenni: az egyik, hogy valójában sokkal többet esznek, mint amennyit tudatosítanak magukban. Olyan automatikussá tud válni az evés, hogy tényleg észre sem vesszük, hányszor veszünk magunkhoz táplálékot a nap folyamán. Épp ezért szeretem az étkezési naplót- nem is igazán a tartalma a fontos, hanem az, hogy a kliens elkezdje megfigyelni a saját szokásait. A másik ok pedig, hogy nem a számára megfelelő diétát követi- univerzális, mindenki számára egyformán jó diéta ugyanis nem létezik. Ezért lenne fontos, hogy szakember segítségét kérjék, így rengeteg felesleges pénzt, időt és energiát megspórolhatnának- az egészségükről nem is beszélve.

4. Hormonrendszer

Nem hagyhatjuk ki a hormonrendszer változásait sem a felsorolásból. A legtöbb esetben ugyanis kiderül, hogy a hozzánk forduló kliens valamilyen endokrin problémával küzd, ám ezzel nagyon gyakran nincs is tisztában. Az olyan állapotok, mint az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy alulműködése, de még a krónikus stressz is nagyon könnyen vezet hízáshoz- és amíg ezeket az állapotokat nem állítjuk helyre, nem is lesz sikeres a fogyás.

5. Lelki tényezők

Legnagyobb bánatomra nagyon kevesen foglalkoznak azzal, hogy mi áll az elhízás mentális/ lelki hátterében. Nagyon sokan stressz- vagy érzelmi evők, akiknél az evés valamit pótol vagy éppen elnyom. Számukra a fogyással nem fog a probléma gyökere megszűnni, sokkal inkább csak keres magának egy új utat. Így (is) lehet az, hogy a korábban túlsúlyos egyén orthorexiás vagy éppen anorexiás lesz, hiszen a valódi probléma ugyanúgy jelen van az életében... 

6. Közvetlen környezet és társadalmi helyzet

"Addig nem állsz fel az asztaltól, amíg meg nem ettél mindent", "na, csak egy falatot egyél, direkt neked főztem", "nem pazarlunk, Afrikában bezzeg éheznek"- ismerős mondatok? Mind-mind olyan környezeti hatást jelentenek, amelyek nagyon könnyen rögzülnek, és nagyon rossz útra tudnak vinni a táplálkozást illetően. De ugyanígy ilyen negatívan hat, ha a körülöttünk lévők leszólják vagy éppen kicsúfolják az életmódváltásra tett próbálkozásainkat. A kellő támogatás nélkül sokkal nehezebbé válhat az egész folyamat.

Remélem, így már jobban látható, mennyire összetett feladat a fogyás, és mennyire nem mindegy, hogyan fogsz hozzá. Életmódprogramunkkal komplex megoldást nyújtunk mindezekre a problémákra a hozzánk fordulóknak.