Fogyókúra vagy diéta?

2021.02.02

Az egyik leggyakoribb tévhit, amely a tanácsadások során felmerül, a diéta jelentéséhez köthető. A köznyelv a fogyókúrás étrend szinonímájaként használja, holott a kettő nem feltétlenül jelenti ugyanazt.

A 𝗳𝗼𝗴𝘆𝗼́𝗸𝘂́𝗿𝗮 célja mindig a testsúly (legalábbis a testzsír) csökkentése, és csak ideig-óráig tartható. A táplálkozásbeli megkötések többnyire az ételek hízlaló hatásán alapulnak, egyéb egészségügyi szempontokat ritkán vesznek figyelembe. Vagyis inkább mennyiségi, mint minőségi szinten korlátoznak. Millió és egy fajtája létezik, de a lényege mindnek ugyanaz: a 𝗳𝗼𝗴𝘆𝗮́𝘀.

Ezzel szemben a 𝗱𝗶𝗲́𝘁𝗮 olyan étrendet jelent, amely a szervezet igényeihez igazodik. Nem elsődleges célja a fogyás (az csak a hab a tortán), hanem az 𝗲𝗴𝗲́𝘀𝘇𝘀𝗲́𝗴 megtartása vagy helyreállítása. Egyes betegségek esetén magát a gyógymódot is jelentheti ( pl. cöliákia), míg más esetekben kiegészíti a terápiát. Olyan javaslatot ad a kliens kezébe, amelyet akár élete végéig is tarthat anélkül, hogy bármilyen problémát okozna- vagyis nem alakulnak ki hiánybetegségek vagy minőségi alultápláltság. Nem (feltétlenül) a mennyiséget, sokkal inkább a minőséget határozza meg.Mindez azonban akkor ér valamit, ha valóban 𝘀𝘇𝗲𝗺𝗲́𝗹𝘆𝗿𝗲 𝘀𝘇𝗮𝗯𝗼𝘁𝘁𝗮𝗻 készítik el, a kliens egyedi igényeihez igazodva. Így biztos lehet abban, hogy a lehető leghatékonyabb étrendi javaslatot kapja, nem pedig egy sablont, amely nem oldja meg teljes mértékben a problémáinak forrását.

Azonban nem csak akkor érdemes javaslatot kérni, ha valamilyen betegséggel találjuk szembe magunkat: mindenkinek hasznos lehet, aki életmódot szeretne váltani, hiszen így segítséget kap ahhoz, hogy milyen irányba és hogyan induljon el.

Mi minden esetben labor- és teljes testösszetétel-vizsgálattal kezdjük a javaslatok elkészítését, hogyan valóban azt nyújtsuk a hozzánk fordulóknak, amire szükségük van.